Tuesday, September 9, 2008

Kuih Lopes


All time favourite.... kuih tradisional, Kuih lopes. Dis is one of the kuih yg tak bole miss.. Dlm masa sbln hazel kena buat 2x. Anak2, hb, ummi, MIL, FIL & bole dikatakan sume family hazel mmg gemar memakannyer. Alahai mmg la sedap utk dimakan, tapi bila nak membuat nyer bole bercinta. Apa kan tidak, proses membuat aje mengambil masa +/- 6jam... (termasuk masa merebus). Walau camne pun, hazel tetap hapi, apa kan tidak, buat sampai 3kg pulut pun bole abis. bayangkan.....


Bahan-bahan ( 40-45biji )

2kg Beras Pulut
1-2biji Abu-chang
Secukup Air
Daun pisang
Air Gula Melaka
Kelapa Parut


Cara-cara nyer :


Cuci Beras Pulut, Lalu rendamkan bersama abu-chang selama 6jam.
Sesudah 6jam, toskan. Bersihkan Daun Pisang, potong saiz kecil, panaskan diatas api supaya daunnya lembut. Lipatkan daun seperti bentuk segi-tiga
Kemudian masukkan pulut, padatkan, lalu bungkus ketat hingga menjadi bentuk segi -tiga.
Ulangi hingga mendapat 2-3biji, ikat dgn tali rafia supaya bila merebuskannya, pulut tak terkeluar. Bila dah habis membungkus. Masukkan kedlm periuk besar, tuangkan air hingga menutupi kuih. Rebuslah selama 4jam.
Bila dah masak, keluarkan dari periuk dan biarkan ianya sejuk.
Balutkan kuih lopes dgn kelapa parut, sajikan bersama air gula melaka.

No comments: