Tuesday, February 3, 2009

Bitter-Sweet Mint Chocolate....

CHOCOLATE BITTER-SWEET MINT
K' resepi ni da hazel improvise sikit. Coz kalau betul2 nak sedap mmg digalakkan mengguna Chocolate Coverture. tetapi oleh kerna ada sikittt punya susah utk explainkan ttng cara2 chocolate tempering, maka hazel tukar kan resepi nya ke chocolate biasa aje.
Bahan A
300g White Chocolate
1 tsp Crisco / Shortening
1 tsp Peppermint Esen (kalau nak strong, add lagi 1/4 tsp)
1 1/2 tsp Green Color
Bahan B
600g Bitter Sweet Chocolate
1 tbsp Nutella
Cara-cara nya :
* Dbl boil kan chocolate putih bersama crisco, bila da larut barulah masukkan peppermint esen & pewarna hijau.
* Tuangkan 1 tbsp adunan ke dlm Chocolate Mould. Biarkan ianya sejuk di dlm fridge.
* Kemudian dbl-boil kan pula Bittersweet Chocolate bersama Nutella. Bila da betul2 larut. Tuangkan ke dlm mould yg telah berisi chocolate putih/mint tadi, isi hingga penuh.
* Setkan di dlm fridge for atleast 6hrs. But the best kalau dibiarkan semalaman dulu.
### Tergantung kpd selera masing2, jika anda inginkan lebih Mint, maka masukkan adunan mint lebih sikit.

No comments: