Tuesday, February 3, 2009

Kheema Daging


KHEEMA MATTER
Sumber: Azrah Abdul Majid (Hazel ambil dari Koleksi Resepi Diana)

Bahan-bahannya :

500 gram daging cincang
2 biji bawang besar, didadu kecil
2 biji tomato besar, didadu kecil
2 biji kentang, didadu kecil
2 sudu makan paste halia dan bawang putih
150 gram kacang peas (Hazel gunakan Mixed Vegetables)
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan lada serbuk
1 sudu teh kunyit serbuk
1 sudu makan garam masala
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/2 cawan minyak jagung
garam secukup rasa

Cara-caranya :

Panaskan minyak dan tumis bawang besar yang telah didadu sehingga kuning. Campurkan paste bawang putih dan halia, tomato dan kacau rata. Masukkan pula lada serbuk, rempah kari daging dan serbuk kunyit. Tumis selama 5 minit. Campurkan daging cincang, garam dan selepas itu, masukan pula kentang dan 300 ml air, masak lagi selama sepuluh minit. Masukkan kacang peas, garam masala, daun ketumbar. Hidangkan dengna roti naan.

No comments: